I

I van INSPIRATOR

I

I van INSPIRATOR

Ik vond drie betekenissen: 

  • iemand die inspireert, inspiratie geeft 
  • bezieler, spil
  • iemand die door zijn optreden, prestaties of ideeën een ander tot eigen creativiteit of tot enthousiaste navolging aanzet, vaak op artistiek of intellectueel vlakInspiratie… Spiritus is het bijbehorende Latijnse woord. Het betekent ‘geest’. 

Waar jij jouw inspiratie uit haalt, is heel persoonlijk. Het kan zijn dat je inspiratie haalt uit een hobby, je werk, dingen die je hebt meegemaakt of uit andere mensen. Ik denk aan Jim Rohn, Nelson Mandela, Gandhi of Oprah Winfrey. 

Waarom koos ik voor inspirator als taboe? 

Omdat we het te weinig zeggen, als iemand een inspirator is voor jou.Daarom, bij deze: meester Donald (Donald Dupon), je was een inspirator van het moment dat ik voor het eerst les van je kreeg (vijfde leerjaar), toen ik als stagiair zes weken bij jou in klas mocht komen leren, tot ... nu. 

Je bent leerkracht (een top-leerkracht trouwens), maar binnen de vier muren van het klaslokaal was het te klein voor jou. Je koos voor een job die jou op het lijf geschreven is, als MOS-begeleider in basisscholen in West-Vlaanderen.

Mijn hart maakt nog altijd een sprongetje als ze het over je hebben. Je stond met een nonchalance vol humor voor de klas, ik heb vaak je ‘mopjes’ gebruikt, zoals bij het vergeten van een leesteken of streepje aan de t op het bord “het was om te kijken of je het zou zien.” 

Waarom het nog een taboe is? 

Omdat als iemand je als inspirator benoemt, je dat afwimpelt. Heb ik gelijk of heb ik gelijk? Awel, dat doe ik niet meer! 

Het kwam de voorbije maanden een paar keer voor dat iemand me een inspirator noemde. Eén keer ivm het lopen van de marathon: “Je deed me terug starten met lopen.”
Een andere keer ivm mijn tomeloze energie: “Als ik moe ben, dan denk ik aan jouw energiek kopje, wandel even rond, drink een glas water, en dan lukt het weer.”
En toen zei ik, met een big smile: “Bedankt!”. 

Ik raad het jullie aan! Je krijgt er (nog meer) energie van en een warm hart.