J

J van JOURNALING

J

J van JOURNALING

Journaling? 
Ik hoor mijn schoonvader al roepen: “Kan je dat niet in het Nederlands zeggen?” 
Awel ja, in je dagboek schrijven/tekenen/kriebelen. 

Waarom het een taboe is?

  • Omdat er nog veel mensen de waarde daarvan niet inzien.
  • Omdat het gezien wordt als iets voor verliefde tienermeisjes.
  • Omdat veel mensen gewoon niet de tijd nemen om eens even neer te zitten en te schrijven. Ik startte begin 2022 met een nieuwe gewoonte, een ochtendroutine (ik sta daar bewust om 6u voor op), en daar hoort voor mij journaling bij. Mijn wekker gaat, ik duw hem af, ga naar beneden, steek mijn gsm in mijn boekentas en raak die tot 8u30 niet meer aan. Straf, hé? 

Fantina van fantiflow triggerde me om te journalen. Eén van deze vragen die ze me stelde, zette me aan het denken:

  • Wil je graag een heldere kijk op je gedachten en emoties (en van daaruit beslissingen nemen en plannen maken die bij jou passen)?
  • Wil je genieten van een betere nachtrust?
  • Wil je graag meer rust in je hoofd?
  • Wil je beter voor jezelf zorgen, maar weet je niet waar te beginnen?

En echt, serieus, we zijn nog maar twee weken ver en ik merk al verandering. In combinatie met die kleine digitale detox (het is echt afkicken, soms zoek ik mijn gsm), werkt dit echt verhelderend. 

Weet je niet hoe je hieraan moet beginnen? Bij Fantina kan je hierrond een cursus volgen. Aan de hand van 8 modules leer je onder andere wat je allemaal nodig hebt, waarom journalen zo goed voor je is, hoe je er nu eigenlijk aan begint (met voorbeelden van verschillende soorten pagina’s en set-ups voor je journal) en ook hoe je de juiste mindset krijgt om journalen effectief vol te houden. 

In de krant stond vorige week dat verschillende wetenschappelijke studies aangetoond hebben dat je door een dagboek bij te houden je geheugen verbetert, je dankbaarder wordt en zelfs depressie en angst kan verminderen. Een studie aan de universiteit van Cambridge onderzocht zelfs dat je je immuunsysteem kan verbeteren.
Ik las ook dat ze het een vorm van therapie noemen. Gratis, hé! Allee, het enige dat je nodig hebt is een journal. 

Alleen maar #wins, toch? 

Ben jij bereid om een kwartiertje van je dag toe te wijden aan journaling? 

Zou je er vroeger voor opstaan? Of misschien doe je dit al?